100 inspiratiebronnen, kijken, voelen, horen, proeven, ruiken en andere bronnen - Global Heart (2024)

DiverseEntertainmentInspiratie

3 juli 20195 juli 2019

(Sigrid van Iersel) Inspiratie opdoen, maar hoe? Deze lijst bevat honderd inspiratiebronnen, technieken en andere aanknopingspunten om jouw creativiteit een boost te geven.

100 inspiratiebronnen

  • Aanrommelen. Uitproberen en kijken wat het wordt: voor kunstenaar Karel Appel werkte het. “Ik rotzooi maar een beetje aan“, zei Karel Appel in 1955 over zijn werkwijze bij zijn schilderwerk. “Ik leg het er tegenwoordig flink dik op. Ik smijt de verf er met kwasten en plamuurmessen en blote handen tegenaan. Ik gooi er soms hele potten tegelijk op.”
    Karel Appel staat hierin niet alleen. Ook andere kunstenaars gaan vaak niet van start met een vast omlijnd idee, maar hun creatie ontstaat terwijl ze bezig zijn. Probeer uit hoe het voor jou werkt.
  • Afstand. Stel je voor hoe je vraagstuk er over tien jaar uit ziet. Is het probleem dan nog hetzelfde? Hoe kijkt een inwoner van Honolulu tegen je vraagstuk aan? Door afstand te nemen in ruimte en tijd stimuleer je je brein om abstracter en breder te denken.
  • Afzondering. Rust is een belangrijke voorwaarde om nieuwe ideeën te krijgen. Trakteer je brein regelmatig op een pauze.
  • Alledaagsheid. Kunstenaars laten zich vaak inspireren door alledaagse dingen of omstandigheden om hen heen. Vincent van Gogh schilderde bijvoorbeeld wat hij in zijn eigen omgeving zag. Kijk dus eens bewust naar je eigen omgeving. Wat kan vandaag een aanknopingspunt voor jou zijn?
  • Associaties. Door ‘woordtreintjes’ te bouwen, leg je nieuwe verbindingen en kom je gemakkelijker op nieuwe ideeën.
  • Bad. Neem een bad of douche. Omdat je over de meeste handelingen niet hoeft na te denken levert een douchebeurt gemakkelijk nieuwe ideeën op.
  • Beelden. Het bekijken van plaatjes is een van de manieren om op een andere manier naar een vraagstuk te kijken. Gebruik eens Google Afbeeldingen of Flickr.om op ideeën te komen.
    Leg je eigen beeldbank aan. Verzamel bijvoorbeeld ansichtkaarten die je mooi of interessant vindt. Als je inspiratie nodig hebt, trek je een willekeurige kaart uit de stapel. Welke verbinding kun je leggen met het onderwerp, waar je mee bezig bent?
    Zie ook: Kaarten.
  • Beginnetje. Als je een beginpunt hebt, komen er gemakkelijker ideeën om door te gaan. Schrijvers maken hiervoor gebruik van ‘schrijfveren’: korte zinnen, die inspiratie bieden voor creatieve schrijfopdrachten.
  • Beperking. Leg jezelf een beperking op: zingen op één toon, schilderen in één kleur, schrijven in een beperkt aantal woorden. Je dwingt jezelf op deze manier de diepte in te gaan en je grenzen op te zoeken.
    Zie ook: Herhaling.
  • Bewegen per auto, fiets of te voet. De combinatie van frisse lucht en regelmatige beweging stuwt bloed door je lichaam en je brein. En dat levert altijd nieuwe gedachten op. Dat geldt ook een dagelijkse wandeling. Let op je stappen, volg je ademhaling, snuif de lucht op, luister naar de geluiden en kijk naar de dingen om je heen.
    Ook na een half uur auto rijden neemt het krijgen van ideeën aanzienlijk toe, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De beweging zorgt ervoor dat je je aandacht nergens meer bewust op richt, waardoor je ontvankelijk raakt voor nieuwe invallen.
  • Bladen. Achter ieder tijdschrift zit een groep redacteuren, die de trends op de voet probeert te volgen. Van hun voorwerk kun jij gebruik maken. Het is vooral geweldig leuk om een blad door te bladeren dat over geheel andere dingen gaat dan jouw gebruikelijke interesses. Je doet er altijd wel één of meerdere ideeën op. Ook kranten zijn interessant leesvoer, vooral verhalen in de zaterdagkrant over mensen die iets bijzonders hebben gedaan.
  • Blogs. Er zijn vele interessante blogschrijvers, die volop aanknopingspunten bieden om op door te denken. Volg er enkele en doe nieuwe ideeën op, zoals bijvoorbeeld bijWrite to done.
  • Boeken. Lees boeken over allerhande onderwerpen, zoals psychologie, marketing, sterrenkunde. Kies ook eens voor niet voor de hand liggende onderwerpen, zoals IJslandse letterkunde. Ruil je boeken met anderen en lees wat hen inspireert.
  • Borden, opschriften en uithangborden. Fotografeer uithangborden of opmerkelijke opschriften. Ze vertellen vaak een verhaal, soms over gastvrijheid of juist over allerlei dingen die verboden zijn. Zie ook: Straatleven.
  • Citaten. Via www.citaten.net ontvang je dagelijks een citaat in je mailbox voor nieuwe inspiratie. Of volg quote me via twitter. Noteer uitspraken van beroemdheden of mensen om je heen.
  • Clichés. Door tegen de clichés in te gaan of een cliché een eigen twist te geven, krijg je de gelegenheid om op te vallen met een origineel idee. Reclamemaker Erik Kessels beschouwt clichés als een rijke inspiratiebron.
  • Combinaties. Combineer twee elementen die helemaal niet bij elkaar horen.
  • Computerspel. Door je gedachten op een computerspelletje te richten (of iets anders dat afwijkt van je gewone werk), zet je je onderbewuste aan het werk. De ingevingen wellen daarna spontaan op. Zie ook: meditatie.
  • Contrast. Tegenstellingen in allerlei vormen (donker-licht, zacht-scherp, warm-koud) brengen je op nieuwe ideeën. Waarmee staat jouw onderwerp in contrast? Hoe kun je vanuit twee tegenstellingen werken?
  • Context. Door je onderwerp in een andere context te zetten, zie je nieuwe mogelijkheden. Wat zou jouw hoofdpersoon doen als hij een leeuw was? Wat gebeurt er met jouw onderwerp als het een gerecht is dat je gaat koken?
  • Dagdromen. Samen met lanterfanteren en mijmeren is dagdromen een uitstekende manier om in een lome stemming te komen, waardoor je gemakkelijker nieuwe ideeën krijgt. Bij dagdromen schakel je bovendien je verbeeldingskracht in.
  • Deadline. Als je de druk van een deadline hebt, voel je je vaak gedwongen tot focus op één doel, dat je daadwerkelijk uit gaat voeren. Dan volgen ook nieuwe ideeën. Zie ook: Denkopdracht.
  • Denkopdracht. Hoe meer je ergens op focust, hoe meer je daarvan te zien krijgt. Geef jezelf daarom een denkopdracht. Draag jezelf bijvoorbeeld op om iedere ochtend een vast aantal ideeën te bedenken. Je onderbewuste reageert op dit soort aanwijzingen, waardoor er inderdaad allerlei ideeën in je brein naar boven komen. Uitvinder Thomas Edison stelde zichzelf als doel om iedere tien dagen een kleine uitvinding te doen en iedere zes maanden een grote.
  • Dialogen. Het is geweldig leuk om conversaties van andere mensen te horen op straat, in winkels of in het openbaar vervoer. Het brengt je in contact met andere werelden en denkwijzes. Zie ook: Straatleven.
  • Documenteren. Het verzamelen van informatie of het in kaart brengen van dingen om je heen (interessante patronen, stukjes papier, kleuren) spoort je aan om goed om je heen te kijken en je andere zintuigen te gebruiken. Daardoor doe je nieuwe ontdekkingen of zie je nieuwe verbanden. Zie ook: Verzameling.
  • Doe-het-zelf-brainstorm. Ga voor een tafel zitten en houd een pakket post-it-blaadjes bij de hand. Denk na over de vraag en schrijf ieder mogelijk idee op een apart geeltje. Hoe onverwachter, hoe beter. Prik tien willekeurige woorden in het woordenboek en bedenk met die woorden nieuwe associaties. Stop na een kwartier. Voeg daarna blaadjes samen van ideeën die bij elkaar passen. Als je nieuwe ideeën krijgt, voeg je die toe op een apart geeltje. Tot slot ga je alle blaadjes sorteren: snel te realiseren ideeën komen aan de ene kant van de tafel, ideeën die nadere uitwerking verdienen aan de andere kant.
  • Droedelen. Maak droedels: gedachteloze tekeningetjes, terwijl je aandacht ergens anders is. Het is ook een goede manier om je hoofd leeg te maken, waardoor je gemakkelijk nieuwe inspiratie krijgt.
    Zie ook: Tekenen.
  • Emoties. Verhalen, films of kunstwerken komen vaak voort uit vreugde, verdriet, woede, verbazing, angst of afschuw. Emoties lokken reacties uit. Picasso zei: “The artist is a receptacle for emotions, that came from all over the place: from the sky, from the earth, from a scrap of paper, from a passing shape, from a spider’s web.”
    Een uitgelaten stemming helpt om een origineel idee te bedenken. Boosheid trouwens ook: wie zich ergert, voelt vaak de behoefte om de bron van irritatie op te heffen of te verbeteren. Het is vooral belangrijk dat je geest in een actieve stemming is. Bij ontspanning of gelatenheid is het veel moeilijker om een idee te bedenken.
  • Eenvoud. Kijk of je idee eenvoudiger kan. Simpele vormen laten zien waarin de essentie zit. Picasso maakte schilderingen met één enkele streek van zijn penseel. Jan Schoonhoven voerde zijn reliëf helemaal in het wit uit.
  • Films of televisieprogramma’s bieden vaak een nieuw perspectief op een thema en zetten je daarmee aan het denken. Personages in kinderboekenboeken, cartoons, strips of sprookjes die de regels overtreden en hun eigen waarheid scheppen, laten bijvoorbeeld zien hoe het anders kan.
  • Fotograferen. Fotograferen is een geweldige manier om met andere ogen naar je omgeving te kijken. Geef jezelf daarvoor een opdracht. Maak bijvoorbeeld net-niet-foto’s (foto’s van toeristische bestemmingen met een element dat net uit de toon valt) of fotografeer alle buitentrapjes die je tegenkomt. Zie ook: Vormen en structuren.
  • Freewriting. Begin te schrijven en haal je pen niet van het papier af. Schrijf al je gedachten op zonder je te bekommeren om stijl, spelling of interpunctie en laat het stromen. Grote kans dat er nieuwe ideeën in je naar boven komen.
  • Friskijkers. Mensen die met een frisse blik in een organisatie rondkijken of nieuwe werknemers zorgen voor een nieuwe kijk op de bestaande situatie.
  • Geluiden. Laat je inspireren door geluiden: muziek, natuurgeluiden of juist de stilte. Zie ook: Dialogen.
  • Geuren leveren vaak nieuwe associaties op. Geuren zijn nauw verbonden met herinneringen.
  • Google. Als je op het onderwerp zoekt waarover je wilt schrijven, vind je via de zoekmachine meteen tal van bronnen, die je op nieuwe ideeën helpen.
  • Herhaling. Geef jezelf de opdracht om hetzelfde werk, dezelfde techniek, hetzelfde patroon heel vaak te herhalen. Door je op deze manier te beperken, geef je jezelf de kans om één manier verder uit te diepen, waardoor nieuwe inzichten of ideeën ontstaan. Zie ook: Beperking.
  • Humor. Grappen bestaan vaak uit twee elementen die niet bij elkaar horen en op een onverwachte manier met elkaar in verband gebracht worden. Een woordspeling, bijvoorbeeld. Dat veroorzaakt kortsluiting in je hoofd, wat je op nieuwe ideeën kan brengen. Grappige filmpjes zorgen ervoor dat je in een goede stemming komt om ideeën te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vijf minuten naar een filmpje met bloopers hebben gekeken, een stuk beter een probleem oplossen met behulp van creatief denken dan mensen die de bloopers niet hadden gezien. Dus begin een vergadering of brainstorm met een grap of een humoristische anekdote.
  • Inspiratiewand. Werk je samen met meerdere mensen in één ruimte? Zet een kast met open vakken neer waarin iedereen iets dierbaars of iets inspirerends zet. Houd een permanente expositie over wat iedereen inspireert. Of maak een groot prikbord waar iedereen zijn knipsels en aantekeningen met kansen en ideeën kwijt kan. Doe dat het liefst in de buurt van de koffieautomaat of andere hangplek, zodat mensen er regelmatig een kijkje nemen.
  • Inzoomen. Zoom met je ogen in op details alsof je ogen een macro-fotocamera zijn. Kijk naar details van vormen om je heen alsof je ze voor het eerst ziet. Let op het materiaal waarvan iets gemaakt is. Signaleer vlekjes en foutjes. Zie ook: Fotograferen.
  • Jeugdervaringen. Hoe beroerder je jeugd, hoe meer inspiratiebronnen, zo luidt het cliché. Feit is dat veel schrijvers en kunstenaars ruimhartig putten uit hun jeugd en soms hun hele leven voortborduren op de thema’s uit hun jeugd.
  • Jongleren. Een beproefde manier om je linker- en rechterhersenhelft beter met elkaar samen te laten werken. Door deze samenwerking ontstaan gemakkelijker nieuwe verbindingen in je hersenen én dus nieuwe ideeën. Ook trommelen, djembé spelen of andere activiteiten waarbij je beide handen nodig hebt, hebben deze stimulerende werking voor de hersenen.
  • Kaarslicht. Schakel een avond de elektriciteit uit, dus ook de televisie, smartphone en alle andere apparatuur. Steek alleen kaarslicht aan. Los van alle informatietoevoer bloeien nieuwe ideeën op.
  • Kinderen. Wat kijken ze op televisie? Welke modetrends zijn er? Hoe denken ze over het leven? Wat houdt ze bezig? Kinderen hebben een frisse blik op de wereld en laten je op een andere manier kijken naar je dagelijkse omgeving. Kijk bij hen de kunst af. Of gedraag je zelf als een kind en ga spelen.
  • Kleuren. Net als geuren en geluiden prikkelen kleuren tot nieuwe gedachten. Kunstenaar Wassily Kandinsky ‘luisterde naar kleuren’ om tot zijn schilderijen te komen.
    Om je stemming te beïnvloeden kun je veel blauw op of rondom je werk- of vergaderplek aanbrengen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat blauw de kleur is die de creativiteit het meest bevordert.
  • Knipsels. Heb je iets interessants gelezen in een tijdschrift of krant? Scheur het uit en bewaar het in een aparte map. Handig in tijden van inspiratiedroogte. Omcirkel interessante passages. Schrijf er je eigen ideeën bij. Zet losse flarden om in grotere ideeën. Zie ook: Kranten.
  • Koken. Net als tuinieren, strijken en vegen een ideale manier om met je handen bezig te zijn en zo je hoofd vrij maken voor nieuwe ideeën. Bij het koken spreek je bovendien al je zintuigen aan: kijken, horen, voelen, ruiken en proeven. Dus maak een nieuw gerecht en doe verse inspiratie op.
  • Kopiëren. Kopieer het werk van een beroemdheid. Probeer op deze manier nieuwe werkwijzes uit, experimenteer met andere technieken en kom uiteindelijk tot een eigen stijl.
  • Leegte. Door zaken te verwijderen of weg te laten, schep je ruimte – al dan niet letterlijk – voor nieuwe ideeën. Of zoek de leegte in een kale ruimte, weidse vergezichten met wolkenluchten, de sterrenhemel, het universum…
  • Lijstjes. Door het maken van lijstjes kom je op nieuwe ideeën.
  • Luisteren. Doe minstens 15 minuten je ogen dicht en richt je op je gehoor, reuk, tast, smaak en evenwichtsgevoel. Wat hoor je? Hoe ruikt het? Hoe is de temperatuur? Schakel over op een ander zintuig om de wereld in je op te nemen. Luister naar alle geluiden op kantoor, in een leeg huis of in een drukke kantine. Als je je ogen weer open wilt doen, heb je waarschijnlijk een nieuwe ingeving gekregen.
  • Maatje. Zoek een maatje met wie je je ideeën kunt uitwisselen. Veel creatieve projecten ontstaan in eenzaamheid, maar door met een maatje je ideeën te delen, worden ze groter en rijker.
  • Magische plekken. In de natuur zijn veel plekken te ontdekken, die je kunnen inspireren.Dat kan een open plek in het bos zijn of het strand, maar ook het dak van een hoog gebouw of een markante plek uit de geschiedenis. Met hulpmiddelen kun je magische momenten creëren, die je helpen om bijzondere invallen te beleven.
  • Materialen. Inkt, karton, plakband, purschuim, plexiglas, speciale pennen: uiteenlopende materialen die je op ideeën kunnen brengen voor nieuwe gebruiksmogelijkheden. Die mogelijkheden kunnen enorm zijn. Het grafiet van een potlood en een stukje plakband bleken de belangrijkste gereedschappen om grafeen te maken, een enorm sterk materiaal dat gebruikt wordt voor touchscreens, zonnecellen en supercomputers.
  • Medium. Schakel over naar een ander medium. Als je altijd schildert, probeer dan eens een film. Maak een bouwwerk in plaats van een stuk muziek. Als beginner in een nieuw medium kom je op allerlei nieuwe ideeën.
  • Meditatie. Creëer rust. Sommige mensen hebben baat bij bidden, meditatie of een andere manier om het hoofd leeg te maken. Mediteren stimuleert bovendien de samenwerking tussen de rechter- en linkerhersenhelft en daarmee de creativiteit. Zie ook: Afzondering.
  • Mengsel. Meng allerlei dingen door elkaar, zoals een kind taartjes maakt met water, stokjes en bladeren in de zandbak. Maak zinnen half af en koppel ze met elkaar.
  • Mensen. Ontmoetingen met vrienden of onbekende mensen brengen je op nieuwe ideeën. Mensen die hun enthousiasme uitdragen of mensen die een mooi doel nastreven maar ook mensen die zichzelf hebben overwonnen of een bijzonder doorzettingsvermogen tonen zijn inspirerend. Probeer te ontdekken wat ze bezighoudt, waardoor ze geïnspireerd raken, wat ze drijft. Zie ook: Friskijkers en Helden.
  • Metaforen. Door beeldspraak te gebruiken koppel je verschillende begrippen aan elkaar, waardoor er nieuwe ideeën ontstaan. Pas eens begrippen uit een ander domein toe op het jouwe: wat hebben ziekenhuizen, turners, snoepjes of muziekinstrumenten gemeen met jouw onderwerp?
  • Mindmap. Met een mindmap orden je je gedachten op een visuele manier en hak je een onderwerp in kleine stukjes, die beter te overzien zijn. Door je gedachten op deze manier op papier te zetten, zie je nieuwe verbindingen en ontbrekende schakels. Zie ook: Moodboard
  • Minivakantie. Gedraag je als een toerist in je eigen omgeving. Maak een wandeling met een gids door je woonplaats. Bezoek een nieuw koffiehuis. Ga picknicken bij een waterpartij of in het bos en doe alsof het vakantie is. Ga naar het museum in je eigen stad of dorp. Bezoek het strand tussen andere afspraken door op een doordeweekse dag. Breek de routine voor een uurtje of twee en kom terug met frisse ideeën. Zie ook: Strand.
  • Moodboard. Een moodboard s een visualisatie van een concept, idee of gevoel. Gaat het over je droom of toekomstplan, dan spreek je van een visionboard. Bij beide vormen haal je je idee, droombeeld of concept naar boven en bedenk je welke emoties, kleuren of vormen daarbij horen. Vervolgens plak je op een stuk karton of groot vel papier diverse plaatjes, foto’s en stukken gekleurd papier, die dat gevoel of dat beeld laten zien. Je staat niet te lang stil bij het waarom van een bepaald plaatje, maar je volgt je gevoel. Dikke kans dat een sluimerend idee hierdoor nieuwe impulsen krijgt en krachtiger wordt. Zie ook: Mindmap.
  • Mooie momenten. Een korte onverwachte ontmoeting, een helverlichte volle maan of mooie muziek: allerlei kleine momenten kunnen je blij maken. Pluk het moment en maak er een tekening of schildering van.
  • Museum. Kunstwerken (in een galerie of museum) of beelden op straat brengen je in aanraking met andere ideeën. Je leert met andere ogen te kijken. Of je ziet dat iets vreemds of simpels ook een interessant idee kan zijn.
  • Muze. Een vrouw – en slechts zelden een man – die de scheppingsdrang bij kunstenaars aanwakkert.
  • Muziek. Muziek brengt je in een andere stemming en zet je daarmee op een ander denkspoor. Muziek kan je bovendien op sleeptouw nemen, zodat je in hogere sferen terecht komt.
  • Nu. Inspiratie komt niet straks, het is er nu al. Sta er bewust bij stil wat er nu al is. Zie ook: Mooie momenten.
  • Notitieboekje. De pocketmuze, die je altijd bij je draagt. Gebruik het bijvoorbeeld als logboek. Je hoeft er niet elke dag in te schrijven, maar enige regelmaat is wel handig. Door je aantekeningen terug te lezen, zie je vaak nieuwe dwarsverbanden.
  • Omkering. Kom op nieuwe ideeën door bestaande regels om te keren. Zie ook: Regels.
  • Opruimen. “Scheppen is scheiden en daarom is opruimen creatief”, zei Joop den Uyl.
  • Paradoxen. Schijnbare tegenstellingen laten je met een andere blik naar de wereld kijken. Zoals de zin ‘Ik sluit mijn ogen om te kunnen zien’ van schilder Paul Gauguin. Of deze krantenkop: ‘Saai is het nieuwe interessant.’
  • Patronen en structuren. Vormen in de natuur, bijvoorbeeld een wirwar van wortels of knoestige takken tegen de blauwe lucht zijn mooi om te fotograferen. Ze vormen vaak een intrigerend ritme. “De hele wereld om ons heen bestaat uit patronen; als je die ziet is het alsof je naar de wereld kijkt door een prisma of een caleidoscoop”, zegt de Ierse patronenontwerpster Orla Kiely. Zie ook: Fotografie en Herhaling.
  • Planten. Zorg voor veel planten en verse bloemen, kunstwerken en versiering. Mensen in een aangeklede kantoorruimte met planten hebben een lagere bloeddruk dan mensen in een kale kantoorruimte, zo hebben wetenschappers uitgevonden. Het zorgt voor daling van het cortisolniveau, waardoor mensen zich vrolijker voelen en zich beter kunnen concentreren.
  • Regels. Verzin je eigen regel en ga aan de hand daarvan aan de slag. De schilder Piet Mondriaan beperkte zichzelf tot rechte lijnen en primaire kleuren. Sofie Cerutti schrijft gedichten die precies 160 tekens tellen, gebaseerd op de maximale lengte van een sms’je. Zie ook: Beperking.
  • Reizen. Het ontdekken van nieuwe plekken, mensen en gewoonten is een enorme inspiratiebron. Dat kan ook door te reizen in je verbeelding.
  • Rituelen. Introduceer eenvoudige rituelen waarmee je je werk begint. Voetballers zweren bij het dragen van hun lievelingsshirt of een speciaal ontbijt. Dergelijke voorwerpen of gewoonten kunnen jou ook helpen. Rituelen geven je hersenen namelijk het sein dat dit het moment is voor het creatieve werk. Schenk bijvoorbeeld speciale thee of koffie in een speciale mok. Je kunt ook een kaars aansteken. Experimenteer met muziek om uit te vinden waar je lekker bij kunt werken.
  • Routines. Verander je iets aan je dagelijkse gewoontes. Slaap in een zomernacht op het balkon. Keer de dag en de nacht om. Houd een picknick in de woonkamer.
  • Schrijven. Heb je een vraag waar je niet uitkomt? Schrijf de vraag op een briefje. Op een bepaald moment krijg je een inval met het antwoord.
  • Sfeer. Zorg voor sfeerverhogende attributen en ingrediënten. Met voorwerpen die de zintuigen prikkelen, schep je een bijzondere sfeer. Kaarsen, bubbeldrankjes en taartjes zijn beproefde smaakmakers. Muziek is een uitstekend hulpmiddel om een magische atmosfeer te scheppen.
    Vergeet vooral ook de geuren niet om stemming te maken. Steek wierook aan. Gebruik doelbewust een bepaalde parfum voor een bijzondere gelegenheid. Zie ook: Zintuigen.
  • Spieken. Afkijken in de natuur of bij anderen (zoals televisiemakers) brengt nieuwe ideeënstromen op gang.
  • Sporen. Leg sporen vast, zoals voetstappen in de sneeuw of de afdrukken van dierenpoten. Die vertellen een verhaal over onbekende gebruikers, ongenode gasten of vreemde bezoekers en prikkelen je verbeeldingskracht.
  • Straatleven. Wie gaat straatjutten, vindt inspiratiebronnen in zijn dagelijkse leefomgeving. Zie ook: Borden.
  • Strand. Op het strand of op een andere plek met veel ruimte maak je je hoofd leeg en krijg je nieuwe ideeën. Ook kun je natuurlijk op het strand gaan strandjutten: kijk of je interessante aangespoelde voorwerpen vindt. Brengen ze je op een idee? Kun je er iets nieuws mee maken? Zie ook: Afzondering.
  • Succesverhalen. Het lezen van succesverhalen over prestaties van anderen kan een geweldige inspiratiebron vormen om in actie te komen.
  • Superheld. Bedenk wie jouw superheld is. De mijne is Pippi Langkous. Maar misschien heb jij wel een hele bijzondere held: Oliver Sacks of dokter Patch Adams. Noteer enkele speciale eigenschappen van je held, die je bewondert. Een ongewone manier van denken, bijvoorbeeld. De vergevingsgezindheid van Nelson Mandela. Of lef. Kruip nu in het lichaam van je held en beeld je in: Wat zou The A-team doen als… Wat zou Pablo Picasso hiervan maken? Hoe zou Steve Jobs het versimpelen of lanceren? Bedenk vervolgens hoe je die aanpak toepast op je eigen vraagstuk.
  • Taalgebruik. Nieuwe woorden, vreemde woorden, vaagtaal, poëzie en kleefwoorden bieden nieuwe aanknopingspunten. Verzamel bijvoorbeeld bijzondere woorden die alleen in kleine kring bekend zijn. Schrijf ze op met hun betekenis en ontstaanshistorie. Zie ook: Verzameling.
  • Tegenvallers. Tegenvallers als ontslag, een staking, een ontbrekend onderdeel voor jouw apparaat of ziekte dwingen je om na te denken over andere mogelijkheden. Als je een been breekt, bekijk je de wereld vanuit een ander perspectief. Wat is er vanuit dat perspectief wel mogelijk? Wat brengt je op nieuwe ideeën?
  • Tekenen. Als je een idee hebt waar je niet verder mee komt, probeer het dan eens te tekenen. Grote kans dat het je op nieuwe gedachten brengt. Maak visual notes. Zie ook: Droedelen.
  • Toeval gebruiken. Toevallige gebeurtenissen, onverwachte ontmoetingen of verrassende vondsten zetten je op nieuwe denksporen. Verras jezelf met iets onverwachts.
  • Trends. Trends zie je om je heen of spot je op internet.
  • Verdubbeling. Met verdubbeling van je onderwerp of thema kun je op nieuwe gedachten of ideeën komen. Hetzelfde geldt voor verdraaiingen, vervoegingen, vergrotingen, verkleiningen, versimpelingen of andere veranderingen. Zie ook: Omkering.
  • Verhalen. Als je er alert op bent, hoor je ze overal. Schrijf de verhalen op in een apart notitieboek en bewaar ze voor later gebruik. Zie ook: Dialogen.
  • Vernietigen. Maak iets kapot of haal iets uit elkaar. Daardoor komen nieuwe ideeën op gang hoe je het anders kunt aanpakken of hoe je er iets anders mee kunt doen. Bovendien dwingt het je tot een heel ander denkpatroon, waardoor het gemakkelijker is om je eigen eisen (bijvoorbeeld tot perfectionisme) los te laten. “Creëren is vernietigen“, zegt kunstenares Keri Smith.
  • Verveling. Uit momenten van verveling ontstaan ideeën voor nieuwe producten of diensten.
  • Verzameling. Wie een verzameling aanlegt, ziet nieuwe verbindingen en dwarsverbanden en kijkt met een ander oog naar de wereld om hem heen. Zie ook: Lijstjes.
  • Vragen stellen is een manier om de wereld om je heen telkens opnieuw met verwondering te bekijken. Zo kun je tot fantastische inzichten komen.
    Of neem een beginvraag en vraag jezelf af ‘waarom?’ Op het antwoord volgt opnieuw de vraag: ‘waarom?’ Ga daar net zo lang mee door totdat je niets meer te antwoorden hebt. Dit dwingt je om het vraagstuk af te pellen en stap voor stap ruimte te maken voor nieuwe oplossingen.
  • Vorm. Verander van genre als je vastzit. Vertel je verhaal in de vorm van een dialoog of een gebruiksaanwijzing. Schrijf je mail als een gedicht of gebruik een plaatje. Of kies voor een haiku, een receptbeschrijving of liefdesbrief. Zie ook: Medium.
  • Wabi Sabi. Staat voor een Japanse levensfilosofie, die je de schoonheid laat zien van het onvolmaakte en vergankelijke. Ga in je eigen omgeving op zoek naar dingen, die in verval zijn. In plaats van te zoeken naar dingen die meeslepend, overdadig of exotisch zijn, zoek je naar elementen vol bescheidenheid, eenvoud of teruggang. Zie ook: Eenvoud.
  • Werkplek. Als je thuis werkt, ga eens naar een koffiehuis, een restaurant of de bibliotheek. Of als je op kantoor werkt, ga dan eens thuis werken. De verandering van omgeving kan je horizon verbreden.
  • Zon. De zon brengt je gemakkelijk in een lichtere en meer ontvankelijke stemming, waardoor je nieuwe inspiratie krijgt. Zie ook: Stemming.

Bron: Sigrid van Iersel

Je kunt ook interesse hebben in:

Kunst met een groot hart voor bedreigde diersoorten

De schoonheid van de menselijke huid in elke kleur | Angélica Dass

100 inspiratiebronnen, kijken, voelen, horen, proeven, ruiken en andere bronnen - Global Heart (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6087

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.